הסדרי שהות

הסדרי שהות במשמורת משותפת

הסדרי שהות הם הסדרים בין שני בני זוג שמחליטים להיפרד, אשר צריכים להיקבע לפי רצונם ויכולותיהם של ההורים. אבל, במקום שהורים מחליטים לפרק את התא המשפחתי נוצרת הרבה פעמים יריבות קשה אצל מי יגורו הילדים ומי יהיה ההורה המשמורן שלהם, ולכן בתי המשפט נדרשים לא פעם להכריע אצל מי יגורו הילדים.

עקרון טובת הילד

עקרון טובת הילד הוא עקרון על בסוגיית משמורת, וזהו למעשה הקו המנחה של בתי המשפט כאשר הוא דן בנושא זה.

כפי שאנחנו יודעים, רבים המקרים בהם האם היא זו שמקבלת את המשמורת על הילדים, ואילו האב מקבל "הסדרי שהות" קבועים עם הילדים. אבל, ישנם גם מקרים רבים אחרים, בהם האב מבקש גם הוא להיות הורה משמורן.

אחרי הכל, היום הרבה מאוד אבות מבקשים להיות מעורבים בחיי הילדים, להגיע  לאספות הורים ולחוגים, וממש לתפקד כהורה במשרה מלאה. הסכם כזה, של חלוקה שווה בין ההורים במשמורת על הילדים, מתבטא במושג "משמורת משותפת".

על מנת שמשמורת משותפת תתקיים, ישנם תנאים הכרחיים שחייבים להתקיים. את התנאים למשמורת משתפת ריכז כב' השופט זגורי באחד מתיקי התביעות, ואלו הם:

  1. מסוגלות הורית טובה ושווה של שני ההורים.
  2. רמה גבוה של שיתוף פעולה.
  3. רצון הילד.
  4. הורים שמעורבותם בחיי הילדים רבה.
  5. קיום קשר טוב ותקין בין שני ההורים.
  6. מגורים בסמיכות של שני ההורים.

על פי הסכם הסדרי שהות הקובע משמורת משותפת, ההורים חולקים, למעשה, את נטל גידול הילדים באופן שווה כך שהנטל אינו נופל רק על צד אחד בלבד. למרות זאת, ראוי לציין, כי הסדרי שהות שווים אינם פותרים את האב בחובת תשלום מזונות, אולם דמי המזונות בהם יהא חב האב יהיו מופחתים.

על מנת להסביר את העומד מאחורי ההחלטה הזאת, יפים הם דברי כב' השופטת וילנר:

"שיעור ההפחתה במזונות האב במקרים של הסדרי שהות הקובעים משמורת משותפת, ייעשה בכל מקרה ונסיבותיו תוך איזון ראוי בין מכלול הגורמים לרבות, גובה הכנסות שני ההורים; רמת החיים לה הורגלו הקטינים; צרכי הקטינים ועוד כהנה וכהנה. מבלי לקבוע מסמרות בעניין, נראה לי נכון להעמיד את שיעור ההפחתה במזונות האב במקרים של משמורת משותפת, בכ- 25% מסכום המזונות שהאב היה מחויב בו, לו היו הקטינים נתונים למשמורתה הבלעדית של האם."

כאמור, קביעת הסדרי שהות של הילדים תלויה מאוד במספר פרמטרים חשובים, לרבות רצון ההורים, רצון הילד, יכולות ההורים ומקום המגורים שלהם לאחר הפרידה. יש לשקול בכובד ראש מהו הדבר הנכון ביותר עבור כל אחד ואחד מן הצדדים, ולהגיע להסכם שעל פרטיו כולם מסכימים. על מנת להגיע להסכם כזה, חשוב מאוד להיעזר בשירותיו של עורך דין המתמחה בתחום של עריכת הסכמים ולשקול את כל הפרמטרים כדי להגיע להסכמה מלאה של הצדדים.

האמור לעיל אינו מהווה חוות דעת משפטית ו/או תחליף לייעוץ משפטי הולם.

לקבלת מידע נוסף אודות סוגי הסדרי שהות אפשריים אתם מוזמנים ליצור עמי קשר בטל' 050-2592500 או דרך האתר.

דילוג לתוכן