הסכם גירושין

הסכם גירושין – חשיבותו והקושי לבטלו

הסכם גירושין הוא הסכם הנחתם בהסכמה בין שני בני זוג המגיעים לכדי החלטה לפרק את הנישואין אם ביחד ואם לחוד, ומטרתו לצפות את העתיד.  צפיית פני העתיד היא זו שתמנע מבני הזוג להתגושש ולהתאגרף בכל מחלוקת קטנה שצצה לאחר הגירושין.

הסכם גירושין – מפרט מלא

הסכם הגירושין או גירושין בהסכמה מפרט את הסוגיות אשר עולות לאחר הגירושין, ומפרט כיצד יש לנהוג בכל נושא.
בין הנושאים הנכללים בהסכם:

  •  גט– כאשר בני זוג מגיעים לחתום על הסכם גירושין הם חותמים על מסמך גט אשר אומר כי הפרידה הינה בהסכמה וכי בני הזוג מבקשים לקבל גט בבית הדין הרבני.
  • מזונות– כחלק מן ההסכם נקבעים גובה דמי המזונות אותם על האב לשלם. במרבית המקרים מדובר על מזונות ילדים אך ישנם גם מקרים בהם הבעל לוקח על עצמו לעזור למחייתה של גרושתו. ולפעמים מדובר במזונות אישה עד למתן הגט.
  • חלוקת רכוש– הסכם הגירושין מפרט את נכסיהם של בני הזוג ואת אופן החלוקה בניהם בצורה שתהיה הוגנת ולא תשאיר את אחד מבני הזוג עם ממון ואילו את השני ללא נכסים.
  • משמורת– נושא חזקת הילדים וקביעת הסדרי ראייה נקבעים גם הם בתוך ההסכם זאת בנוסף למגבלות בנושא כגון יציאה מהארץ, שינוי שם הילד, מגבלות על מקום המגורים ועוד.

את ניסוח ההסכם רצוי  לערוך בעזרת  עורך דין דיני משפחה, שיוכל לנסח את כל הנושאים בצורה משפטית וקבילה בפני בית המשפט, וינסה ככל יכולתו לסגור באופן הרמטי את כל המחלוקות שאולי יעלו בעתיד.

האם אפשר לבטל הסכם גירושין?

אמנם להסכם גירושין ניתן תוקף של פסק דין, אולם הוא ניתן לביטול במקרים חריגים. הביטול ייעשה באמצעות פנייה לערכאות שיפוטיות, אבל יוכל להתרחש רק במידה וניתן יהיה להוכיח עילות שמוכרות בחוק כגון תרמית, עושק, כפייה או במידה והוכח פגם בהליך השיפוטי אשר נתן להסכם הגירושין תוקף של פסק דין.

המטרה של הסכם גירושין, היא לאפשר לצדדים לסיים את קשר הנישואין שלהם בדרכי שלום ונועם וללא כל מלחמות מיותרות, אשר בסופו של יום, עלולות לפגוע גם בבני הזוג וגם בילדיהם המשותפים, הן מהבחינה הנפשית והן מהבחינה הכלכלית. פעמים בחתימה פזיזה על הסכם הגירושין לא נבדקת היכולת הכלכלית של הצדדים ואפשרותם לעמוד בהתחייבויות להן התחייבו בהסכם ובעקבות זאת מוגשת בקשה לביטול הסכם הגירושין.

למעשה הסכם הגירושין הוא ככל הסכם אחר אשר חלים עליו הוראות חוק החוזים[1] ועל כך כותב כבוד השופט זמיר בפס"ד ולנטין[2] : "הלכה פסוקה היא, כי 'דין הסכם להסדר יחסי ממון בין בני זוג כדין חוזה רגיל. כך גם כאשר ההסכם נעשה ואושר על ידי בית המשפט המחוזי או על ידי בית הדין הדתי לפי סעיף 2 לחוק יחסי ממון בין בני זוג, התשל'ג-1973…..מכאן שטעות או הטעיה, שיש בהן כדי לגרום לביטולו של חוזה רגיל, יש בהן גם כדי להביא לביטול ההסכם שבין המערער למשיבה".

לעומת זאת בסעיף 2 לחוק יחסי ממון[3] נכתב, כי "הסכם ממון יאושר וכל עוד אינו מאושר אינו בר תוקף", הסכמים מסוג זה ראוי שיעמדו באינטרס ציבורי של "סופיות הדיון" , וודאות משפטית אשר רצויה מאד בהתדיינויות מהסוג הזה, היות וצדדים מתדיינים מבקשים להחיש את ההתדיינות על מנת להתחיל פרק חדש בחייהם.

(בקורס גישור שנלקח על ידי, הייתה באחד השיעורים הרצאה מאלפת על נושא הזוגיות שבה הגירושין מקבילים לאבל על מותו של אדם אהוב).

בשל מדיניות שיפוטית זאת, אשר נראתה לעיני המחוקק כחשובה בכדי לציין אותה בסעיף 2 לחוק יחסי הממון,  על אף שקיימת אפשרות משפטית לבטל הסכם גירושין , באופן מעשי בתי המשפט לענייני משפחה נוטים לדחות תביעות לביטול הסכם גירושין ואינם מאפשרים זאת הלכה למעשה, גם אם למבקש ביטול הסכם הגירושין עומדות עילות ביטול ראויות מבחינה משפטית.

עמדת בית המשפט שלא לבטל הסכם גירושין חוזרת על עצמה בפסקי דין רבים, מעידה על החשיבות שיש בעריכת ההסכם ובפנייה למעשה לעו"ד המתמחה בנושא, כי מחד מדובר הסכם שהוא ארוך טווח ובעל השפעה מכרעת על עתידם של הצדדים וילדיהם, ומאידך מאד קשה ואפילו כמעט ובלתי אפשרי לבטלו או לשנותו.

האמור לעיל אינו מהווה חו"ד משפטית ו/או תחליף לייעוץ משפטי הולם.

לקבלת מידע נוסף אודות הסכם גירושין צרו קשר בטל' 050-2592500 או דרך האתר ואשמח לעמוד לשירותכם.

[1] חוק החוזים (חלק כללי) התשל"ג – 1973,
[2] בע'א 1581/92 – אברהם אבי ולנטין נ´ דורית ולנטין פ'ד מט(3), 441 ,עמ´ 450-451
[3] חוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל'ג – 1973,

סרטון: האם חובה לערוך הסכם גירושין

חובה לערוך הסכם גירושין והדרך הטובה והנכונה ביותר היא באמצעות עו"ד לענייני משפחה שיערוך את ההסכם ויכתוב ויתייחס לכל הסעיפים הנדרשים ואמורים להיות בהסכם הגירושין.
לאחר מכן יש לתת להסכם תוקף של פסק דין.

סרטון: מה צריך להיות כלול בהסכם גירושין

כמובן שחשוב לדעת האם יש לזוג ילדים, דירה משותפת ורכב. כמובן שבהסכם יש קבוע איך יחולק הרכוש המשותף.
במידה ויש ילדים חייבת להיות התייחסות למזונות הילדים, הסדרי שהות, למקום מגורי הילדים ומרכז חייהם וכן התייחסות לטיסות הילדים לחו"ל. כמה כל צד יכול לטוס עם הילדים לחו"ל. כמובן שההסכם צריך להיערך על ידי עורך דין לדיני משפחה.

דילוג לתוכן